Mijn naam is Hugo Verstappen en ik ben gediplomeerd Veterinair Natuurgeneeskundig therapeut. Hiervoor heb ik de studie Toegepaste Natuurgeneeskunde voor hond en paard gevolgd bij opleidingsinstituut Silverlinde te Breda.

Ik zal in het kort even toelichten wat we verstaan onder natuurgeneeskunde.

Het belangrijkste van natuurgeneeskunde is dat het dier in zijn totaliteit wordt bekeken. Er wordt zoveel mogelijk op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht. Dit gebeurt door het afnemen van een anamnese, om een zo duidelijk en volledig mogelijk beeld te krijgen van het dier. Zo wordt er onder andere gekeken naar de huisvesting van het dier, het gedrag, de geschiedenis van het dier, de voeding, en de fysieke, mentale en energetische gesteldheid van het dier.

Met alle informatie die zo verzameld wordt, wordt geprobeerd te achterhalen waar de oorsprong van de klacht ligt.

Vervolgens wordt aan de eigenaar adviezen gegeven en tevens kunnen natuurgeneeskundige middelen worden ingezet, bijvoorbeeld bachbloesemtherapie en aroma-therapie,  om zoveel mogelijk het zelfgenezend vermogen van het dier te stimuleren.

 

Natuurgeneeskunde kan bij heel veel klachten of problemen ingezet worden, enkele voorbeelden zijn:

 

- chronische huid- of vachtproblemen

 

- allergieën (bijvoorbeeld bij vlooien)

 

 - diarree of braken

 

- bij chronische ziekten

 

- bij gedragsproblemen, angst, stress

 

- bij voedings- eetproblemen

 

- wanneer uw hond niet lekker in zijn vel zit en u weet niet wat er aan de hand is

 

 

 

Een goed voorbeeld zijn huidproblemen, waaraan allerlei  oorzaken ten grondslag kunnen liggen, zoals een stofwisselingsprobleem, inwendige vervuiling van het lichaam, verveling, stress, parasieten, winterkwalen, verwarmde huizen, minder beweging, de onderliggende organen kunnen de oorzaak zijn, allergieën enz.

 

Daarom is het van belang dat er naar het totaalbeeld wordt gekeken om de oorzaak te kunnen achterhalen en dus ook een juiste behandeling in te zetten.

 

 Voor meer informatie kunt u bellen naar Hugo:

06-53487601