Huisdieren zoals honden en katten laten zich erg makkelijk behandelen met bloedzuigers. Zij hebben niet zoals sommige mensen een afkeer van bloedzuigers.

Huisdieren blijven rustig liggen of staan tijdens de behandeling. Het is alsof zij weten dat de bloedzuigers hen goed doen. Er zijn veel gevallen bekend van dieren met wonden en of abcessen die in de sloot gaan staan en zich laten bijten door bloedzuigers om zo te genezen.

 

De behandeling bij huisdieren verloopt ongeveer op dezelfde manier als bij mensen. Bij de meeste klachten zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende.

Na een behandeling hoeven de wondjes niet altijd lang verbonden te blijven. Zodra de wondjes minder bloeden mag het verband eraf. Het dier houdt de wondjes zelf schoon en het lichte nabloeden is juist goed voor het afvoeren van lymfe vocht.

Wel is het belangrijk dat uw huisdier de eerste 24 uur in een schone omgeving verblijft zodat er weinig kans is dat er vuil komt in de wondjes.

Het grote voordeel van een bloedzuigerbehandeling bij dieren is dat zij geen andere medicatie nodig hebben. Zeker voor huisdieren is het krijgen van (langdurig) antibiotica, corticosteroïden of sterke pijnstillers niet aan te raden. Dieren kunnen veel last van de bijwerkingen hebben.

 

Indicaties voor een behandeling zijn:

Gewrichtsklachten aan heup, knie, enkel en nek, etc

Artrose, artritis en reuma

Heupdysplasie

Pees en peesschede ontstekingen

Zenuwbeschadigingen, slijmbeursontstekingen

Zweren, wonden, gezwellen en abcessen

Oorontstekingen en een bloedoor

Baarmoederontsteking, problematische loopsheid, schijnzwangerschap bij honden 

(tekst: met dank aan Susanna Oldersma; erkend en ervaren bloedzuigertherapeute; zie links)